Cementiri de Pneumàtics

dilluns, de juliol 03, 2006

Lectures: Naruto 1

No sé si els hipotètics lectors d'aquest blog i concretament d'aquest post són lectors de Naruto. Si ho són, probablement el llegeixen en castellà perquè ja van començar així. Però jo no me la vaig començar en el seu moment i ara que ha sortit en català ja tinc l'excusa per fer-me-la.

El primer volum m'ha deixat una sensació molt bona. De fet, més de la meitat del tom conté històries que ja coneixia, ja que un amic em va passar els 96 primers episodis de l'anime (no feu càlculs inútils, és que només he vist 4 d'aquests capítols, de moment, per això hi ha una part del tom que és completament inèdita per a mi). Però he tornat a gaudir d'aquesta i de l'altra meitat del tom com si no sabés el que hi passava. El dibuix de Masashi Kishimoto no és extremadament original ni realista, però està força bé. Les escenes d'acció, de vegades, costen d'entendre, però no és el primer ni l'últim mangaka a qui li passa. De tota manera, l'autor aconsegueix mantenir l'interès fins al final i fa que vinguin ganes de llegir el número 2, que espero que surti aviat (i que Glénat no faci com fa amb Inu-yasha en català: 8 números en 12 mesos). Si és mensual, que es noti, caram! A favor de Glénat, deixant de banda el tema de l'idioma, he de dir que l'edició està força bé i que s'ha optat per no traduir els noms de les tècniques ninja que apareixen al manga, cosa que sí que es va fer al principi de l'edició en castellà i que, al final d'aquest primer tom de l'edició catalana, s'explica.

Potser és innecessari, però parlaré una mica del manga en sí. En Naruto Uzumaki és un noi entremaliat que aspira a ser Hokage, el grau màxim dels ninja, i que viu a la vila oculta de Konoha. Fa molts anys, una guineu diabòlica de nou cues (referent mitològic habitual de la cultura japonesa) va atacar el poble i hi va morir molta gent, un dels mestres Hokage inclòs. Ara, en Naruto és adolescent i estudia a l'acadèmia de ninges, però és un mal estudiant. Tothom el mira malament i aviat descobrirà que és a causa del seu terrible passat, que fins ara no coneixia. Però quan el protagonista d'aquest manga de gran èxit s'enfada, és capaç de dur a terme tècniques ninja que deixen bocabadat tothom. En aquest primer volum coneixerem les desventures d'en Naruto i apareixeran els primers personatges importants del manga. Recordeu: Kage Bunshin no Jutsu!

L'única cosa que puc afegir és que recomano la lectura d'aquest còmic (si algú encara no se l'ha llegit), i que estic molt content que, tot i que sigui amb comptagotes, es vagin editant còmics en català. En aquest cas és especialment important perquè es tracta d'un còmic que no té el recolzament d'un anime en català, com sí que passa amb Inu-yasha, Bola de Drac i aviat amb Musculman. M'agrada que les editorials s'arrisquin a publicar en català sense aquest importantíssim recolzament al darrere. Com a exemple d'això, la propera reedició d'Ikkyu, en català i castellà, per part de Glénat, malauradament és difícil que sigui una altra editorial.