Cementiri de Pneumàtics

divendres, de juny 09, 2006

Glénat i la pujada de preus: siguem madurs

He de tornar a parlar de Glénat, però aquest cop és per dir-ne una cosa negativa. De tota manera, em sembla encara més lamentable l'exagerada reacció d'alguns addictes als còmics que han declarat la guerra a Glénat per fer una cosa que totes les editorials han fet i faran en algun moment: apujar els preus. A mi tampoc no m'agrada haver de pagar uns 50 cèntims més per cada tom, però no per això deixaré de fer-me les col·leccions de Glénat que m'estic fent ni deixaré de començar-ne cap que publiqui aquesta editorial francesa només perquè ha apujat una mica els preus. No em sembla just. Quan Norma, que és l'editorial que publica més car, era qui editava els còmics de DC, com que no trobava normal haver de pagar més de 5 euros per un còmic de 48 pàgines, no ho feia i punt, i ara puc pagar preus normals per aquests còmics perquè els treu Planeta, però això és una altra història. Però si hi havia algun manga que desitjava tenir i el treia Norma, no tenia més remei que comprar-me'l. No feia boicot.

No em sembla normal voler boicotejar una editorial que des de sempre s'ha caracteritzat per editar les obres completes, per fer-ho en un format respectuós amb l'original japonès i per ser la primera que sembla que s'ha posat una mica seriosament a editar manga en català. Que la mesura d'apujar els preus és impopular? Sí, esclar. Però també pot voler dir que no els surten els números. Que potser també afecta el manga en català, que val 5 euros? 5,50 em continua semblant perfecte per tenir manga en les mateixes condicions que les edicions en castellà però, a sobre, en la meva llengua.

Siguem madurs i no treguem les coses de polleguera. Ara, però, també vull estirar les orelles a Glénat: no m'agrada que aquesta mesura sigui retroactiva, és a dir, que s'apliqui també a tot el que s'ha publicat fins ara, de manera que els números endarrerits ara ens sortiran més cars. No m'agrada, tampoc, que la col·lecció "Maison Ikkoku", que s'ha acabat aquest mes, passi de 10 a 12 euros, és exagerat. S'ha de dir que han estat espavilats: recordeu cap manga de Glénat que dugui el preu en portada? Oi que no? Doncs ni tan sols han de reeditar els còmics que hi ha a les prestatgeries de les botigues per canviar-ne les portades. Donen una ordre a l'establiment i s'ha acabat.